Limba Romana Limba Engleza

Javascript

Javascript

JavaScript este un limbaj de programare orientat obiect bazat pe conceptul prototipurilor. Este folosit mai ales pentru introducerea unor funcționalitati in paginile web, codul Javascript din aceste pagini fiind rulat de catre browser. Limbajul este binecunoscut pentru folosirea sa in construirea siturilor web, dar este folosit si pentru acesul la obiecte incastrate (embedded objects) in alte aplicatii.

A fost dezvoltat initial de catre Brendan Eich de la Netscape Communications Corporation sub numele de Mocha, apoi LiveScript, si denumit in final JavaScript.

Cea mai des întalnita utilizare a JavaScript este în scriptarea paginilor web. Programatorii web pot ingloba in paginile HTML script-uri pentru diverse activitati cum ar fi verificarea datelor introduse de utilizatori sau crearea de meniuri si alte efecte animate. 

Browserele retin in memorie o reprezentare a unei pagini web sub forma unui arbore de obiecte si pun la dispozitie aceste obiecte script-urilor JavaScript, care le pot citi si manipula. Arborele de obiecte poarta numele de Document Object Model sau DOM.